Birçoğumuz kişisel markamızı oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu bilmemize rağmen buna zaman ayırmıyoruz. Birçoğumuz da kişisel markamızı oluştururken nereden başlayacağımızı bilemiyoruz.
LinkedIn kişisel markanızın temelini oluşturan en önemli platformdur. Buradaki profilinizi güncelleyerek kişisel markanızı inşa etmeye başlayabilirsiniz.
2020’de LinkedIn profilinizi etkinleştirmek için 20 önemli noktayı sizin için özetledik. Bunların bazıları LinkedIn’de hemen yapabileceğiniz, bazıları ise biraz zaman ayırmanız gereken noktalar. Ancak hepsi etkin bir LinkedIn profiline sahip olmak ve kişisel markanızı oluşturmak için çok değerli.
Bu 20 başlığa birlikte bakalım.
1. Doğru profil resmini seçin
Profil resminiz LinkedIn’deki kartvizitiniz gibidir. Görsel olarak sizinle ilgili ilk izlenimi yaşatır. Buradaki fotoğrafınızın güncel olduğundan ve size benzediğinden emin olun. Fotoğrafın %60’ı yüzünüz olsun ve gözlerinizle gülümseyin!
2. Arka plan fotoğrafı ekleyin
Arka plan fotoğrafınız profil sayfanızın üst kısmındaki ikinci görsel öğedir. İnsanların dikkatini çeker ve sizin için önemli olan şeyler hakkında bilgi verir. Profilinizin öne çıkmasına, dikkat çekmesine ve akılda kalmasına yardımcı olur.
3. Başlık kısmını unvanınızdan fazlası yapın
İsminizin hemen altında bulunan başlık kısmının yalnızca iş unvanınız olması gerekmez. Rolünüzü nasıl gördüğünüzü, kendinizi nasıl tanımladığınızı veya neden bu işi yaptığınızı göstermek için burayı kullanabilirsiniz.
4. Özet bölümünü hikayenize dönüştürün
Özet bölümü ile ilgili söylenecek ilk şey burayı doldurmanız gerekliliğidir. Bu alanı birçok kişinin boş bırakıyor olması şaşırtıcı. Çünkü özet bölümünüz kendi hikayenizi anlatmak için bir fırsattır. Bu yüzden burayı sadece becerilerinizi veya sahip olduğunuz iş unvanlarını listelemek için kullanmayın. Becerilerinizin önemini ve birlikte çalıştığınız insanlar için yaratabileceğiniz farkı göstermeye çalışın.
Biraz zaman harcamaktan, birkaç taslak denemekten çekinmeyin. Bu alan profilinizin en kişisel kısmıdır ve çabaya kesinlikle değer.
5. Klişe kelimelere dikkat edin
LinkedIn başlık ve özetlerinde çok sık kullanılan bazı kelimeler artık anlamsız hale geldi. En çok kullanılan kelimeler sıralaması şöyle; uzman, liderlik, stratejik, deneyimli, tutkulu, yaratıcı, yenilikçi, sertifikalı.
Bu kelimeler ile kendinizi tanımlayamayacağınızı ya da bunların önemsiz kelimeler olduğunu söylemiyoruz. Ancak bu kelimeleri kullanmak insanları bu niteliklere sahip olduğunuza ikna etmeye yetmeyecektir. Bu özelliklerinizi aynı zamanda LinkedIn profilinizde yansıtırsanız daha anlamlı hale gelirler.
6. Ağınızı büyütün
LinkedIn ağınızı büyütmenin en kolay ve en alakalı yollarından biri, profilinizi e-posta adres defterinizle senkronize etmektir. Bu, LinkedIn’in bağlantı kurabileceğiniz kişilere öneride bulunmasını sağlar ve potansiyel bağlantıları inceleyebilirsiniz.
Bunun ötesinde, LinkedIn ana sayfanızdaki konuşmaları takip etme alışkanlığı kazanın. Ağınıza yeni kişiler eklemek ve ağınızı güncel tutmak için harika bir yoldur.
7. Yetenekler kısmını doldurun
LinkedIn’deki en hızlı kazanımlardan birisidir. Bunu yapmak, başlık ve özet bölümlerinizin doğrulanmasına yardımcı olur ve başkalarının yeteneklerinizi onaylamasına olanak sağlar. Ancak, burada önemli olan yeteneklerinizin alakalı olması ve güncel kalmasıdır. Ara sıra yetenekler listenizi gözden geçirip güncellemeyi unutmayın.
8. Sunduğunuz hizmetleri ön plana çıkarın
Bu özellik danışmanların, serbest çalışanların ve küçük işletme çalışanlarının sundukları hizmetleri profilinde gösterebilecekleri yeni bir LinkedIn özelliğidir.
Siz de bu özellik sayesinde sunduğunuz hizmetleri profilinize ekleyebilir ve profilinizin arama sonuçlarındaki görünürlüğünü arttırabilirsiniz.
9. Yetenekleriniz için onay isteyin
LinkedIn’de diğer kişilerin profilinizdeki yeteneklere onay vermesi yeteneklerinizi doğrular ve güvenilirliğinizi arttırır. Bunun için ağınızı gözden geçirin ve yetenekleriniz konusunda nazik bir mesaj ile onay isteyebileceğiniz kişileri belirleyip onlara ulaşın.
10. Onaylarınızı daha proaktif yönetin
Onaylar gelmeye başladığında, LinkedIn profilinizin sizi ne kadar yansıttığını daha net görebilirsiniz. Örneğin sizin temel uzmanlık alanınız içerik pazarlaması iken insanlar farklı yeteneklerinize daha fazla onay verirse, bu onayları profilinizde göstermeyebilirsiniz. Aynı zamanda uzmanlık alanınızı profilinizde yansıtmak için daha fazla çaba harcamanız gerektiği sonucuna da ulaşmış olursunuz.
11. Yetenek değerlendirmesi yapın
LinkedIn yeteneklerinizi değerlendirmeniz için çevrimiçi test olanakları sunar. Testleri istediğiniz sıklıkta tekrarlayabilir ve eğer isterseniz başarılı olduğunuzu profilinizde gösterebilirsiniz.
Bu LinkedIn testleri ile yeteneğini doğrulayan adayların %30 daha fazla işe alınma olasılığı olduğu kanıtlanmıştır.
Bu değerlendirmeler aynı zamanda kişisel markanızı da güçlendireceği için kullanmanızı öneririz.
12. Tavsiye isteyin
Onaylardan sonra tavsiyeler işi bir adım daha öteye taşır. Tavsiyeler geçmişte ya da şu anda birlikte çalıştığınız yöneticileriniz ya da çalışma arkadaşlarınızdan sizinle ilgili yazabilecekleri referanslardır. LinkedIn üzerinden bu tavsiyeleri kişilerden isteyip profilinize ekleyebilirsiniz.
13. Öğrenme tutkunuzu gösterin
LinkedIn Learning ile bir kursu tamamladığınızda, LinkedIn profilinize kurs sertifikasını ekleme fırsatınız olur. Bu sertifikaları profilinizde göstermeniz öğrenmeye ne kadar açık olduğunuza dair bir izlenim oluşturur.
14. İşletmeniz ile ilgili medya ve dokümanları paylaşın
İşiniz ile ilgili ürettiğiniz dokümanları ya da marka içeriklerini paylaşmanız çalıştığınız işletmenin neyle ilgili olduğunu ve sizin ne ile ilgilendiğinizi göstermeye yardmıcı olur.
15. Yayımlar bölümünü doldurarak düşünce liderliğiniz hakkında takdir alın
Yayımlar bölümü, LinkedIn profillerinde en az kullanılan kısımlardan biridir. Bu yüzden bu özelliği kullanmanız kalabalığın arasından sıyrılmanız anlamına gelir.
Bir e-kitap ya da tanıtım yazısının yazılmasına yardım mı ettiniz? Veya şirketiniz için bir blog mu yazdınız? Bunu yayımlar bölümünüze eklemekten çekinmeyin.
16. Ana sayfanızda alakalı içerikler paylaşın
LinkedIn’de aktif bir role sahip olmak kişisel markanız için çok önemlidir. İlginç bulduğunuz uygun bir içeriği yorumunuzla birlikte paylaşarak içerik paylaşmaya başlayabilirsiniz. Bunu yaparken değer katma amacınızı hiç kaybetmemeniz önemli.
17. Yorum yapın
İçerik paylaşmanın yanı sıra paylaşılan içeriklere yapacağınız yorumlar bakış açınızın kitlelere ulaşması için iyi bir yöntemdir. Fikirlerinizi insanların görmesi düşünce liderliğinizi oluşturmaya başlar.
Bu yorumları sadece katıldığınız fikirlere yapacağınız olumlu yorumlar olarak düşünmeyin. Katılmadığınız bir fikre yaptığınız bir yorum da sizin ne olmadığınız ya da neyi savunmadığınız ile ilgili bir fikir sunar.
18. Sektörünüzde fenomen kişileri takip edin
Bu kişileri takip etmek ana sayfanızda önemli içerikler görmenizi sağlar. Bu içerikleri daha sonra değer katacağını düşündüğünüz farklı kişilerle de paylaşabilirsiniz.
Bu kişileri takip etmek aynı zamanda yaptığınız işe ne kadar bağlı olduğunuzun bir göstergesidir.
19. Şirketini destekleyen bir çalışan olun
LinkedIn Elevate işletmelere sunulan ve çalışanlarının LinkedIn’de içerik paylaşmalarını kolaylaştıran bir LinkedIn ürünüdür. Çalışanların önemli içeriklere ulaşmasını sağlar.
Eğer işletmeniz Elevate kullanıyorsa buradaki içerikleri kullanarak markanızı desteklemek, kişisel markanızı oluşturmanıza da katkı sağlayacaktır.
20. Uzun formatta içerikler yayınlayın ve sohbet başlatmak için kullanın
Ne kadar çok içerik paylaşır ve yorum yaparsanız uzmanlığınızı ve düşünce liderliğinizi o kadar kanıtlamış olursunuz. Paylaştığınız uzun yayınlar gelen yorumların fazla olmasını sağlar. Bu yorumları takip edip cevap vermeniz önemli. Gelen yorumları cevapladığınızda başlatacağınız sohbetler ile farklı insanlarla bağlantı kurabilirsiniz.
LinkedIn profilinizin daha etkin olması için bu maddeler üzerinde çalışmanızı tavsiye ederiz. Her akşam ayırabileceğiniz birkaç dakika ile bile hızlı bir ilerleme kaydedebileceğinizi göreceksiniz. LinkedIn’e zaman ayırdıkça hem sizin hem de işletmeniz için ne kadar fark yaratabileceğinize şaşıracaksınız.