Bir oturuşta birçok LinkedIn profilini inceleyen çoğu işe alımcı (işe alım yetkilileri, işe alım yöneticileri ve İK), bir LinkedIn profilini incelerken ilk bakacakları yerin Deneyim bölümünün olduğunu söyleyecektir. Hakkında (About) veya Eğitim (Education) bölümleri daha sonra gelecektir.
Deneyim, Hakkında bölümünden önce tercih edildiği göz önüne alındığında, Deneyimlerinizi daha güçlü ve ilgi çekici hale getirmek için elinizden geleni yapmanız iş arayışınızda mantıklı bir hamle olacaktır. Çoğu iş arayan, güçlü bir Deneyim bölümü oluşturmak için Hakkında bölümüne gösterdiği kadar çaba göstermez.
Bunun nedeni, kariyer koçları tarafından Hakkında bölümlerini güçlendirmeleri için teşvik edilmeleri olabilir. Biz de müşterilerimize “hikayelerini” anlatan güçlü bir Hakkında bölümü yazmalarını öneriyoruz. Fakat Deneyim bölümlerinin de hikaye anlatmaya elverişli bir yer olduğunu da söylüyoruz; Deneyimlerinizi LinkedIn profilinizde paylaşırken aynı şekilde kişisel bir dil kullanabilirsiniz. Bu yazımızda, güçlü bir Deneyim bölümü yazmak için izlemeniz gereken yolları paylaşıyoruz!
- Deneyim bölümünüzün ilgi çekici bir hikaye anlatması gerekir. Burada kullanabileceğiniz kelimelerden, cümlelerden emin değil misiniz? Özgeçmişinizde deneyimlerinizi açıklarken kullandığınız cümlelerinizi kopyalayıp profilinize yapıştırabilirsiniz ama dikkat! Yalnızca kopyala yapıştır yaparak işiniz bitmiş sayılmaz.
Profilinizin bölümlerini birbirine bağlı bir ağ gibi düşünerek Deneyim bölümünüzü de sizin stilinizi yansıtacak şekilde kişiselleştirmeniz gerekir. Bu, birinci şahıs bakış açısıyla yazmanız ve elbette nicel sonuçlar içermesi gerektiği anlamına gelir.
Hikayenizi oluşturmak için işinizin kısa bir tanımıyla başlayın. Örneğin: “ABC Firmasında, Pazarlama İletişimi Direktörü olarak, proje ve organizasyon hedeflerine ulaşmak için dijital pazarlama ilke ve tekniklerini kullanarak çok kanallı pazarlama programları ve performans odaklı kampanyalar planladım, geliştirdim ve yürüttüm.”
Hikayenizi geliştirmek için çalıştığınız pozisyonda edindiğiniz başarıları anlatırken de ben dilini kullanmaktan çekinmeyin. Örneğin, herhangi bir özgeçmişte yer alan bir başarı ifadesi şu şekilde olabilir: “Satış Ekibini, Salesforce konusunda eğitmek için gönüllü oldu, ekibin çıktısını %75 artırdı.”
Daha iyisiyse şöyle olabilir: Satış Ekibini Salesforce konusunda eğitmek için gönüllü oldum ve bu sayede eğitim verme uzmanlığımı geliştirdim. Ekibin tüm üyeleri, sabırlı eğitim tarzımın bir sonucu olarak daha üretken oldu ve ekibin çıktısını %75 oranında artırdı.
- Tam unvanınızı ekleyerek SEO’dan yararlanmayı unutmayın. Herhangi bir pozisyon unvanının, anahtar kelimeler bakımından çok yoğun olduğunu biliyor muydunuz?
Anahtar kelimelerin, profilinizde ağırlıklı olarak geçtiği bölümler çok sık değildir. Oldukça ağırlıklı oldukları alan, Deneyim bölümünüzdür.
- Unvanınız ne olursa olsun, rol tanımınızı genişletmeniz gerekir. Bir yerde Genel Müdür, Yönetici ya da CEO’sunuz diyelim; unvanınızın her şeyi açıkladığını düşünüyorsunuz. Yanılıyorsunuz! Bir kuruluşun yöneticisi olarak sergilediğiniz liderliğiniz, firmanın başarısında direkt olarak rol oynar. Bu yüzden aşağıdaki sorular, yalnızca unvanınızla yanıt bulamaz.
- Yetkinizin kapsamı nedir?
- Kurumun büyümesine nasıl yardımcı oldunuz?
- Topluluğa veya hayır kurumlarına katkıda bulundunuz mu?
- Başarısız şirketleri, daha karlı hale getirdiniz mi?
Unutmayın, firmayı siz temsil ediyorsunuz. Genel sorumluluklarınız ve öne çıkan noktalarınız, işe alım yetkililerinin dikkatini çekecektir. İşte size bir örnek:
Bu pozisyonda, küresel satışları, pazarlamayı ve ürün yönetimini uzaktan yönetmek için ABC Şirketinin bünyesine katılan dört yöneticiden biri olarak görev alıyordum. İş birimi başarısı için rekabet analizi, teknoloji yol haritası ve ürün pazarlaması oluşturdum.
Öne Çıkan Başarılarım
- İB maliyetinin düşürülmesi, ürün tedarik sürecinin iyileştirilmesi, satıcı sözleşmelerinin müzakere edilmesi ve ürün fiyatlandırma yapısına sahip olunması yoluyla yıldan yıla brüt kârda %9 artış sağlanması,
- Tahmin doğruluğunu, olası satış yaratmayı, önemli satış sorumlularıyla ilişki kurma ve teknik atölye çalışmalarını geliştirerek %76’lık bir gelir artışı sağlamak,
- Olası satış ve fırsat yönetiminin iyileştirilmesi, teknik eğitim, yeni pazarların belirlenmesi ve kanal ortağı deneyiminin iyileştirilmesi yoluyla küresel satışları %20 oranında artırmak.
- Başarılarınıza sadık kalın, sıradan görev tanımlarını bırakın. İş tanımlarınıza bakmanın iki yolu vardır; yalnızca başarılara bağlı kalabilirsiniz veya özgeçmişinizi taklit edebilirsiniz.
Tek başına başarılarınızın, işe alım yetkililerini tüm görevlerinizden ve birkaç başarınızdan daha fazla etkileyeceğini düşünüyoruz.
Muhtemelen bu görevlerden gurur duyuyorsunuz ve onları profilinizden silmek istemiyorsunuz. Fakat gerçekte, başarılarınız görev tanımınızdan çok daha fazla dikkat çeker. Bu görevleri, niceliksel sonuçlarla başarılara dönüştüremiyorsanız (ya da nitelendiremiyorsanız), onlardan kurtulmanızı öneririz.
İşe alım yetkilileri, gösterişli ve kişiselleştirilmiş LinkedIn profilinizin Deneyim bölümünü okuduktan sonra, resmin tamamını görmek için özgeçmişinize göz atabilir. Özgeçmişinizi ve profilinizi, birbirinin kopyası olarak sunarsanız işe alımcıların ilgisini pek de çekmezsiniz.
- Deneyim bölümünüze biraz çeşitlilik katın. Unutmayın, sıradan bir yazının arasında vurgulanmış noktalar daha fazla dikkat çekecektir. LinkedIn profillerinde, kalın yazı fontuyla yazı yazılabileceğini çok az kişi bilir. Siz de bu siteden yazı stilinizi değiştirebilirsiniz: LingoJam.
Kalınlaştırmak istediğiniz yazıyı kopyalayın ve soldaki alana yapıştırın. Kalınlaştırılmış metniniz sağdaki kutuda görünecektir. Başarılarınızda vurgulamak istediğiniz noktalar için bu gibi sitelerden yararlanmaktan çekinmeyin.
Geçtiğimiz hafta LinkedIn’in Hakkında ve Deneyim bölümlerine bazı küçük değişiklikler gelmiş durumda. Hakkında kısmı, üç yerine artık dört satır ve Deneyim yalnızca iki satır olarak görünmekte.
LinkedIn’in Deneyim bölümüne gösterilen ilgiyi azaltıp Hakkında kısmını öne çıkarmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Fakat bu, işe alım yetkililerinin ilk olarak hangi bölümü inceleyecekleri konusundaki görüşlerini değiştirmeyecektir. Çoğu için bu yine Deneyim bölümü olacaktır.
Sizler de profilinizi güncel tutmak ve iş arayışlarınızda profillerinizle dikkat çekmek istiyorsanız, LinkedIn Bireysel Profil Düzenleme & Optimizasyon hizmetimizden yararlanabilirsiniz!