İş dünyasında başarılı adımlar atmanın yolu kuşkusuz sahip olduğunuz bağlantı ağınızdan geçiyor. Günümüzde birçok profesyonel özellikle de yeni kariyer fırsatlarını yakalamak için profesyonel ağ oluşturmanın önemine dikkat çekiyor. Bu noktada ağınız eğer kişisel olarak tanıdığınız kişilerle doluysa, gerçek ve kullanışlıdır. Bu da sizi gerek iş önerisi gerek kariyer tavsiyesi olarak olumlu etkileyecek potansiyele sahiptir.
İşe alım uzmanları için ise sahip oldukları bağlantı ağı çok daha fazla önem taşıyor. Güçlü bir bağlantı ağı, açık pozisyonlar için doğru adayları bulmaya yardımcı olacak vazgeçilmez bir araç!
Pandemiyle birlikte yüz yüze etkileşim kurmanın geri planda kaldığı bu dönemde, uzaktan adaylarınızı seçerken sizleri öne çıkaracak ve aynı zamanda profesyonel olarak bireysel markanızı güçlendirecek 4 LinkedIn ipucuna gelin bir göz atalım 😉
- Unutmayın ki kalite, nicelikten üstün: Ağınızda kimlerin olduğu, kaç bağlantınız olduğundan çok daha önemli! Ağınızda öncelikle iş arkadaşlarınıza, sektörünüzden profesyonellere ve düşünce liderlerine yer vermelisiniz. Adayların bir kısmı hiç etkileşimde bulunmadıkları kişilerden gelen bağlantı isteklerinden hoşlanmadığını ve genellikle de bu istekleri görmezden geldiğini dile getiriyor. Bu durum karşısında LinkedIn geçtiğimiz günlerde gönderilen haftalık bağlantı talebine sınırlama getirdi.
Bu konuda LinkedIn, işe alım uzmanlarına farklı çözümler sunmayı da ihmal etmiyor. Yapılan son araştırmalar, atılan InMail mesajlarının adaylar ile iletişime geçme noktasında çok daha etkili olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle de şablon kullanmadan atılan InMail’lere yanıt oranı yaklaşık olarak %20 daha yüksek!
- Bağlantı isteği gönderirken mutlaka kişiselleştirilmiş bir not ekleyin: LinkedIn üzerinden bağlantı kurmak için iletişime geçtiğinizde, o kişiyle neden bağlantı kurmak istediğinizi anlatan kişiselleştirilmiş bir mesaj paylaşmanın önemine önceki blog yazılarımızda da sık sık değinmiştik.
Buna ek olarak uzun zamandır iletişim kurmadığınız bir kişiyle de tekrar iletişime geçmek için hafızasında nasıl tanıştığınıza dair ayrıntıları canlandırmak önemli 😊 Bu hem iletişimi başlatmanın hem sürdürmenin hem de güçlendirmenin en önemli kuralı diyebiliriz!
Bunun dışında unutmayın ki bağlantı kurmaya çalıştığınız kişileri takip etmek de oldukça kritik. Yayınladıkları içeriklere yorum yapmak, iletişimi başlatmanın bir diğer yolu. Buradaki en önemli nokta ise düşüncelerinizi paylaşırken uygun bir yazım dili kullanıyor olmak!
- Etkileşim için ağınıza güvenin: LinkedIn’de bağlantılarınızın ağlarından da faydalanabilirsiniz. Ortak bağlantılarınız aracılığıyla etkileşime geçmek işinizi daha da kolaylaştıracak. Bu durumda ortak bağlantılarınızdan sizi ağlarındaki kişilerle tanıştırmalarını rica edebilirsiniz. Bu sektörünüzden bir profesyonel olabileceği gibi açık pozisyonunuz için değerlendirebileceğiniz bir aday da olabilir. Unutmayın ki siz etkileşime girdikçe bu durumun size dönüşü mutlaka olumlu olacaktır.
- Ağınız için önceliklerinizi belirleyin: Ağınızda kimlere yer vermek istediğinizi belirleyin. Bu, ağınızı şekillendirmenin ve bu doğrultu da geliştirmenin ilk adımı. Ağınızdaki hedef kitlenize göre stratejinizi geliştirin. Bireysel markanızı hedef kitlenize veya sektörünüze uygun olacak şekilde güçlendirin.
Aktif olun!
Bir işe alım uzmanı iseniz unutmayın ki aday havuzunuzu oluştururken göndereceğini LinkedIn bağlantı isteği, adaylarla etkileşim kurmanızın yalnızca bir yolu. Bunun dışında LinkedIn gruplarında aktif olmak ve düzenlenen online etkinliklere katılmak da etkileşim kurmanızı sağlayacak ve kişilerle iletişime geçmenize yardımcı olacak diğer seçenekler.
Yapacağınız bu küçük adımlar ile bir işe alım uzmanı olarak profesyonel ağınızın iş yaşamınızda fark yaratmasını sağlayabilirsiniz!
Bu konuda destek almak isterseniz “LinkedIn İşe Alım & İşveren Markası Yaratma Eğitimi”miz ile ilgili detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Kaynak: LinkedIn