Yaşadığımız pandemi uzaktan çalışan kişi sayısında inanılmaz bir artışa yol açtı. Son LinkedIn verileri gösteriyor ki, remote işler sunan şirketlerin işgücünde cinsiyet, eğitim ve nesil çeşitliliği oluşturma konusundaki işleri bir hayli kolaylaşıyor. Nasıl mı? Haydi bu önemli araştırmanın detaylarına birlikte göz atalım.
Kadınların remote işlere başvurma oranı daha yüksek
Araştırmaya göre kadınların remote rollere başvurma olasılığı erkeklerden %26 oranında daha fazla. Bunun temel sebebi ise tabii ki, kadınların çocuk/yaşlı bakımı ve ev işlerini erkeklere kıyasla daha fazla omuzlamak zorunda olması. Uzaktan çalışmanın esnekliği tam zamanlı bir işte çalışırken onlara aynı zamanda evdeki sorumlulukları da yürütebilme konusunda kolaylık sağlıyor.
Eğitim durumu da uzaktan çalışmaya olan ilgiyle bağlantılı
Eğitim derecesi lisans, önlisans veya lise diploması olanlar daha yüksek eğitim derecesine sahibi kişilere kıyasla remote işlere %25 oranında daha fazla başvuruyor. Yüksek lisans veya doktora derecesine sahip kişiler ise remote rollere daha az başvurma eğiliminde. Bunun nedeni, bu kişilerin çocuk bakımı ve ev işleri ile alakalı masrafları daha kolay karşılayabilmeleri ve genellikle doktor, eczacı gibi remote rollere izin vermeyen mesleklere sahip olmaları.
Peki farkı nesiller söz konusu olduğunda durum değişiyor mu?
LinkedIn verileri işgücünün en genç ve en yaşlı nesillerinin (yani Z jenerasyonu ve Baby Boomers) remote iş arama olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Dijital yerliler olan Z jenerasyonu uzaktan çalışmanın gerektirdiği teknoloji yetkinliği ve sanal işbirliği konusunda sıkıntı yaşamadıkları için remote rollere başvurmaktan çekinmiyor. Baby Boomer neslinin ise remote rollere başvurma oranının yüksek olmasının sebebi, yönetici veya kıdemli rollere başvurmaları ve bu rollerin de uzaktan çalışmaya imkan tanıması.
Uzaktan iş arayanlar esneklik, iş-yaşam dengesi ve iyi yan haklar arıyor
Şirketinizde doldurulmayı bekleyen remote roller varsa bu rollerde çalışmayı tercih eden kişilerin neler beklediğini ve neye önem verdiğini anlamanız gerekiyor. Bu kişiler kesinlikle esneklik talep ediyor, iş-yaşam dengelerini koruma konusunda hassas ve sunulan yan hakların kendilerini tatmin etmelerini bekliyor.
Özellikle işgücünde çeşitliliğe önem veren şirketler ve işverenler uzaktan çalışma modelini sürdürmeyi düşünmek zorunda gibi görünüyor. Ne dersiniz?
Kaynak: LinkedIn Talent Blog