Küçük bir işletme sahibiyseniz LinkedIn’de var olmanızın ne kadar önemli olduğunu duymuşsunuzdur belki.
Henüz LinkedIn’i kullanmaya başlamadıysanız işletmenizin potansiyelinin oldukça önemli bir kısmını henüz hiç kullanmamış olduğunuzu belirtmek isteriz. Çünkü doğru kullanmayı bildiğiniz sürece gelecekteki müşterileriniz LinkedIn’de sizi bekliyor.
Hiç kullanmadığınız potansiyeliniz olan LinkedIn’e giriş yapmak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Bir sosyal medya platformuna giriş yapmak, platformu öğrenmek ve etkin kullanabilmek biraz zaman ve enerji gerektirir.
Bu bloğumuzda işletmeniz için LinkedIn’de uygulamanız gereken stratejileri 3 başlık altında topladık. Bu 3 stratejiyi uygularsanız LinkedIn’de gerçek iş sonuçları alabilmek adına odağınızı belirlemiş olacaksınız.
Şimdi her birine ayrı ayrı bakalım.
1. Bir otorite olun
Bir markanın potansiyel müşterilerini etkilemeye başlayabileceği en önemli yollarından biri otorite olmanızdan geçer. Alanınızda bireysel bir otorite olmak hem bir uzman olarak görülmenizi hem de markanızın duyulmasını sağlar. Bu göz ardı edilemeyecek bir etkidir. Yalnızca web sitenize trafik çekmeye yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda markanız için bir güven oluşturmanızı sağlar.
Yapılan bir araştırmada görülmüş ki insanlar reklam olarak karşısına çıkan bir içeriktense, bir uzmanın paylaşımı sonucu gördüğü içerikten daha fazla etkilenmekte ve satın alma eğilimi daha yüksek olmaktadır. (Kaynak: Nielsen/in Powered MediaLab Study)
Yani kendinizi bir uzman olarak konumlamanız önemli. Peki LinkedIn bu noktada size nasıl yardımcı olacak? İlk olarak ilişkiler geliştirmenizi sağlayarak. Tek başınıza uzmanlığınızı kanıtlayamaz ve sektörde bir otorite olamazsınız. Bu noktada diğer insanların yardımına ihtiyacınız olacak. LinkedIn, markanızı ve içeriğinizi yeni kitlelerin önüne çıkarabilecek kişilerle ilişkiler geliştirmenize yardımcı olabilir. Bu kişiler sektördeki yöneticilerden blog yazarlarına kadar uzanmaktadır. Bu kişilerle kuracağınız ilişkiler, uzmanlığınızı duyurmak için önemli olacak.
LinkedIn’de bu kişilere ulaşabileceğiniz yerlerden birisi ve en önemlisi LinkedIn gruplarıdır. LinkedIn grupları ilgi alanlarına ve uzmanlıklarına göre profesyonellerin bir arada bulunduğu ve paylaşımlar yaptığı önemli kanallardır.
İlk olarak birkaç gruba katılın. Sadece sektörünüz veya işiniz ile ilgili gruplara katılmakla kalmayıp birlikte çalışabileceğiniz tamamlayıcı sektörlerdeki gruplara da katılın.
Niş bir sektörünüz varsa ve bu alanda kurulmuş bir grup yoksa siz oluşturun. Bu sizi otomatik olarak bir otorite figürü olarak inşa edecektir. Katıldığınız veya oluşturduğunuz bu gruplarda aktif olabilmek için en az haftada 1 kez zaman ayırın. Soruları yanıtlayın, tavsiyeler verin ve en iyi ipuçlarınızı paylaşın. Bunu yapmak sektörünüzde önemli bir ses olmanıza hizmet edecektir.
LinkedIn’de kişisel markanızı oluşturabilmek adına daha fazla bilgi için daha önce kaleme aldığımız bloğumuzu okumanızı tavsiye ederiz: 20 Adım ile Bu Yıl Kişisel Markanızı Yaratın
2. Ortaklıklar oluşturun
LinkedIn aynı zamanda küçük işletme sahiplerinin potansiyel ortaklıklar belirlemeleri ve yaratmaları için bir araçtır. Temel olarak yapabileceğiniz rakibiniz olmayan işletmelerle potansiyel ortaklıklar aramaktır.
Örneğin, bir emlakçı iseniz komisyoncular, sigorta acenteleri ya da müteahhitler ile ortaklıklar geliştirebilirsiniz. Bu kişilerin her biri birbiriyle ilişkilidir ve herkesin birbirini tavsiye etmesiyle adınızı daha geniş bir kitleye duyurabilirsiniz.
Bu kişileri LinkedIn’de yine müşteri arayışınıza benzer şekilde bulabilirsiniz. Anahtar nokta kimi aradığınızı bilmektir.
Doğru kişilere ulaşabilmek için bilmeniz ve her zaman aklınızda bulunması gereken birkaç nokta var:
• Hedef kitleniz ile ilgili anahtar kelimeler
• Ortağınızın büyüklüğü ve erişilebilirliği
• Hitap etmek istediğiniz coğrafya/lokasyon
• Hedefinizin ne olduğu
• Neyi istemediğiniz
Yanlış müşteriyi hedeflemek istemediğiniz gibi, ortaklıklarınızda da aynı hatayı yapmak istemezsiniz; çünkü bu zaman kaybı anlamına gelebilir.
Neyi hedeflediğinizi tespit ettikten sonra potansiyel ortakların bir listesini derlemeye başlayabilirsiniz.
LinkedIn’de sizin için önemli olan anahtar kelimelerinizi bulduktan sonra insanlara, şirketlere ve gruplara arama çubuğu ile kolayca ulaşabilirsiniz. Fakat ilk sonuçları daraltarak daha doğru sonuçlara ulaşmanız daha etkin olacaktır. Bu daraltmayı konum, sektör veya şirket büyüklüğü gibi filtreleri kullanarak yapabilirsiniz.
İdeal hedef listenize ulaştıktan sonra bu kişilere ulaşmaya başlayın. Ortak bir bağlantınız olup olmadığına bakın ve eğer varsa konuya giriş için bunu kullanın. Yoksa da kendinizi tanıtmak için elinizden geleni yapın. Hemen mesaj yazmak yerine önce paylaşımlarını beğenip yorum yaparak sizi fark etmesini sağlayın. Ardından harekete geçin ve ortaklık potansiyeli hakkında bağlantı kurmak için bir mesaj gönderin.
3. Potansiyel müşteri/satış yaratın
LinkedIn’in işinize yaramasını sağlamanın üçüncü ve son yolu satış potansiyeli yaratmaktır.
Satış potansiyeli yaratmak için içeriğiniz hakkında yorum yapan veya paylaşan, müşterilerinizle etkileşim içerisinde olan potansiyel müşterileri takip edin ve kişilerinize ekleyin. Bu kişilere mesaj yoluyla beğeneceklerini düşündüğünüz bir link veya doküman daha iletin ve ilişkinizi ilerletin. Bir süre sonra ilişkinizi daha ileriye taşıyarak telefonla veya yüz yüze görüşerek sizi tanımalarını ve müşteriniz olmalarını sağlayın.
Son olarak; birçok kişi için sosyal ağlarda başarılı olmak çok fazla zaman ve enerji anlamına geliyor. LinkedIn’de hedefinize yönelik sonuçlara ulaşmak her gün saatlerce çalışma gerektirmez. Önemli olan neye odaklanacağınızı iyi bilmektir.
Sektörünüzde uzman bir otorite olmaya, potansiyel ortaklık ve müşterileriniz için çaba harcamaya odaklanırsanız yakında LinkedIn’i kullanmanın işletmeniz için getireceği gerçek iş avantajlarını görmeye başlayacaksınız.