1. Temel Özelliklerle Başlayalım.
Neden profesyonel bir profile ihtiyacınız var?
İnsanların LinkedIn’de yaptığı en büyük hatanın ne olduğunu biliyor musunuz? Hiç hesaplarının olmaması, hesaplarını güncellememeleri, fotoğraf eklememeleri ve çok az bağlantılarının olması kesinlikle bu soru için verilebilecek yanıtlar arasındadır.
Kişiler genellikle aldıkları ısrarcı davetler üzerine bir hesap açmaya karar verir. Birkaç temel detay doldurarak bir profil oluşturur ama bu içerikler çoğunlukla oldukça yüzeysel kalır. Daha sonra birkaç bağlantı ekleyerek gerekli aksiyonları aldıklarını düşünürler ama bu tabii ki profilinizle güçlü bir izlenim yaratmak istiyorsanız yeterli değildir. Sosyal Satış (Social Selling) çağında insanlar size ulaşmadan önce profilize bakmaktadır ve tam olarak bu evrede sizinle iş yapıp yapmama kararını %70 oranında verdikleri saptanmıştır. Bu yüzden LinkedIn başta olmak üzere sosyal medyadaki varlığınız ve görünürlüğünüz oldukça önemlidir. Bu kişiler sizi bulamadığında ne mi olur? Sizi bulamayan kişiler başka profiller bulmak üzere eylemlerine devam eder ve böylece önemli kariyer ve iş fırsatlarını kaçırmış olursunuz.
Bağlantı sayınızın az olması ve çalıştığınız organizasyondaki kişilerle bağlantıda olmamanız da kötü bir izlenim yaratır. Fakat bağlantı sayınızın yanı sıra bu bağlantıların kalitesi de oldukça önemlidir. Platform üzerinde önemli olan diğer bir konu da, etkileşim ve katılım durumunuzdur. İçerikleri beğenmek, paylaşmak ve gruplarda aktif olmak görünürlüğünüze önemli katkılar sağlar. Diğer önemli bir detayın da inandırıcılığınızı inşa etmek olduğunu söyleyebiliriz. Bunu yapmanın en basit yolu ise etkili ve çarpıcı içerikler ve makaleler paylaşmaktır. Bu sayede LinkedIn üzerinde kişisel markanızı ve sosyal çevrenizi kolaylıkla geliştirebilirsiniz. Son ve en önemli adım ise güvenilirliğinizi oluşturmaktır. Bu sayede insanlar sizi rol model ve lider olarak görmeye başlar ve topluluğunuza dahil olmak ister. Uzun lafın kısası profiliniz LinkedIn’de dikkat çekmeli ve sizinle iş yapmak isteyen insanlar için üst düzey bir profesyonel imaj çizmelidir. Şimdi hemen LinkedIn’i bir ilan panosu gibi kullanmayı bırakın ve olması gerektiği gibi yani bir “araç” gibi kullanın.
LinkedIn’de isminizin alternatiflerine yer verin.
İnsanlar sizi online olarak bulamadığında ne mi olur? Hiçbir şey. Bu sizin için sadece daha az fırsat anlamına gelir. Bunun olmasına fırsat vermemeli ve bulunma şansınızı maksimum seviyede artırmalısınız. O zaman ilginç bir senaryodan yola çıkalım ve isminizin doğru yazılışını bilmeyen kişiler tarafından bulunma şansınızı artıracak yöntemlerden bahsedelim. Çoğu kişi LinkedIn’in temel arama çubuğuna isimleri düşündükleri şekilde yazarak arama yapar. Fakat isminiz yanlış yazılmaya veya anlaşılmaya müsaitse bu aramalarda gözükmeyebilirsiniz. Profilinizin herhangi bir yerine isminizin genellikle yanlış yazılan versiyonlarını ekleyerek bu sorunu kolaylıkla çözebilirsiniz. Ayrıca, profil isminize isminizin kısa versiyonunu (Robert – Rob ) ya da varsa 2. isminizi de dahil etmek bulunabilirliğinizi artıracak basit yöntemler arasındadır. Profilinizdeki her bir kelime önemlidir ve eğer anahtar kelimeler profilinizde yoksa görünürlüğünüz bu durumdan önemli ölçüde etkilenmektedir.
Profesyonel bir fotoğraf kullanın.
LinkedIn’de resminiz yoksa çok şey kaybedersiniz çünkü LinkedIn’e göre ziyaretçilerinin %90’ı profilinizi sadece profil resminiz varsa görüntülüyor ve fotoğraflı profiller 14 kat daha fazla görüntüleniyor. Profesyonel bir fotoğraf bu oranı kolaylıkla artırabilir. Peki resminiz nasıl bir imaj yansıtmalı? Temel olarak doğru bir fotoğraf profesyonel bir imaj çizerken aynı zamanda kişiliğinizi de yansıtmalı ve kişisel markanıza hizmet etmelidir. O zaman doğru bir LinkedIn profil fotoğrafı için bazı temel ipuçlarına göz atalım.
İyi bir fotoğraf;
- Profesyonel olmalı: Tatil ve aile fotoğrafları, ya da alkol alırken çekilen fotoğraflar kullanılmamalıdır. Başkalarını fotoğraftan kırpma ihtiyacı hissediyorsanız başka bir fotoğraf kullanın. LinkedIn’in Facebook olmadığını unutmayın.
- ‘Headshot’ kullanın: Masada oturduğunuz fotoğrafları ve vücudunuzun olduğu fotoğrafları kesinlikle kullanmamalısınız.
- Rahatlamaya ve gülümsemeye çalışın: Doğrudan kameraya bakın ve pozitif enerji verin!
- Arka plan: Sade ve düz bir arka plan kullanın.
- Fotoğrafınızın güncel olduğundan emin olun: İnsanların sizi fiziksel ortamlarda tanıması için fotoğrafınızın güncel olması oldukça önemli.
NOT: Fotoğrafınızın görünürlüğünün ‘herkese açık’ olarak işaretlenmesini tavsiye ediyoruz.
İyi bir arka plan resmi;
- Diğer bir yandan arka plan resimleri ise kişisel ve kurumsal markanızı güçlendirmeye yarar. Organizasyonların markalarını tanıtan özel dizayn arka planlar kullanması iyi bir fikirdir. Dizayn arka planlar kullanma imkanınız yoksa düz ve sade arka planlar tercih etmelisiniz.
LinkedIn başlığınızı (headline) güçlendirin.
Profil ‘headline’ınız isminiz ve profil resminiz ile birlikte profilinizin en önemli parçasından bir tanesidir ve birçok influencer bu 3 temel öğenin kişilerin profilinizi görüntüleme kararını büyük ölçüde oluşturduğunu düşünmektedir. Birçok kullanıcı headline içinde profesyonel unvanlarını ve şirket isimlerini kullanmaktadır. Bu klasik ve doğru bir yaklaşım olsa da, temelde sıkıcıdır. Geçmişiniz ve yetkinliklerinizle alakalı anahtar kelimelerin kullanıldığı özelleştirilmiş headline’lar kullanmak çok daha etkilidir çünkü bu kelimeler aratıldığında kolaylıkla bulunabilir ve rakiplerinizden daha fazla görüntülenebillirsiniz. Ayrıca bu kısma kişisel ilgi alanlarınıza dair ifadeler eklemek de sohbet başlatan ve ilişki geliştiren fırsatlar sunabilir.
Profesyonel bir headline yaratırken;
- İnsanlara neden sizin profilinize bakmaları gerektiğini aktarın.
- Neler yaptığınızı özetleyin.
- İlgili kişiler için neler yapabileceğinizi ifade edin.
- İlişki başlatacak çarpıcı ve eğlenceli ifadelere yer verin.
- 120 karakter sınırını iyi değerlendirin.
Bu basit önerilerle profilinizi hedef kitleniz için daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz.
Lokasyonunuzu ve endüstrinizi ekleyin.
İnsanların LinkedIn’de doldurmadığı en temel özelliklerin başında lokasyon gelmektedir. Yine aynı şekilde çoğu kişi endüstrilerini belirlerken zorlanmaktadır.
Profil ayarları kısmından ilk olarak ülke seçimi yaparak başlayın ve zip kodunu ekleyin. LinkedIn lokasyon bazında nokta atışı aday bulabilme imkanı sunduğu için eğer ev adresinizi bu kısma girerseniz, iş adresinize yakın alanlarda aday arayanlar sizi bulamayacaktır. Fakat evinize daha yakın bir iş bulmak istiyorsanız bu doğru bir yaklaşım olabilir. Bu yüzden zip kodu eklerken dikkatli düşünmelisiniz. Bu alana hangi kodun eklenmesi gerektiği kişilerin beklentisine göre değişebilir.
Endüstri noktasında LinkedIn geniş yelpazede bir liste sunmaktadır ve her geçen gün bu liste güncellenmektedir. Var olan listeden size en uygun endüstriyi seçmelisiniz. Endüstri seçiminizde zorluk yaşıyorsanız firmanızın pazarlama birimiyle iletişime geçerek en doğru öneriyi alabilirsiniz.
2.Kişisel Bilgiler
İletişim bilgilerinizi ayrıntılı olarak düzenleyin.
LinkedIn’de kişisel bilgiler kısmında neler paylaşabiliriz?
İlk olarak bağlantılarınıza sunduğunuz bilgilerden başlayalım.
- E-mail: İlgili kısma tıkladığınızda LinkedIn birincil adresinizi gösterecektir, bu adresin doğru mail adresi olduğundan emin olun ve mümkünse iş mailinizi tercih edin. Birincil e-mail adresinizi Edit Contact Info/E-mail kısmından kolaylıkla değiştirebilirsiniz.
- Instant Messenger: LinkedIn’in profesyonel bir ağ olduğunu düşünürsek bu kısma Skype, Windows Messenger, Yahoo Messenger gibi farklı chat bilgilerinizi ekleyebilirsiniz.
- Telefon: Doğru telefon numaranızı eklediğinizden emin olun. Hedef kitlenizi düşünerek kişisel numaranızı ya da, sabit iş hattınızı kullanabilirsiniz. Karar sizin!
- Adres: Toplantı veya buluşma istekleri geldiğinde LinkedIn profilinizdeki adresi kolaylıkla ilgili kişilerle paylaşabilirsiniz. Böylece otomatik olarak profilinizin daha fazla görüntülenmesini sağlarsınız.
Profilinize harici web siteleri ve hesapları ekleyin.
Şimdi de LinkedIn’de herkese açık bilgilerden bahsedelim.
Eğer kullanıcı adınız ve yaptığınız paylaşımlar profesyonel bir imaj çiziyorsa, sizi daha yakından tanımak isteyen insanlar için Twitter, Wechat gibi bilgilerinizi ekleyerek onları bu platformlara yönlendirebilirsiniz.
Ayrıca kişiselleştirilmiş URL kullanmak oldukça önemlidir. Profile/View Your Public Profile kısmından URL’nizi kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. Bunu yaparken belirlediğiniz isim alındıysa tersten ekleyin ya da adınızın yanına bir numara ekleyerek kaydedin.
Kişisel bilgilerinizi eklemek profilinizin aramalardaki sıralamasını ve görünürlüğünüzü etkileyen önemli bir faktördür. Doğru bilgileri ekleyerek insanları size doğru yönlendirin.
3.Özet
Özet kısmında kişisel, profesyonel ve kurumsal markanızı yansıtın.
Çok az insanın doldurduğu LinkedIn profilinin en önemli kısmı neresidir? Tabii ki, özet bölümü. Özet, insanları profile davet eden ve incelemelerini teşvik etmelerini sağlamaya yönelik olarak yaratılmış sempatik bir yazıdır. Bu yazıyı oluştururken ilk adım kurumsal marka amacınıza hizmet eden bir slogan kullanmaktır. Bununla ilgili olarak firmanızın pazarlama birimiyle görüşebilirsiniz. Eğer böyle bir biriminiz yoksa basit ve kurumsal markalaşma hedefinize hizmet edecek bir ifadeyle özetinize başlayabilir ve hem kurumunuzla, hem de kurumdaki rolünüz ile alakalı bilgilerle insanların profilinizi daha detayları incelemelerini sağlayabilirsiniz. İnsanları meraklandırmalı fakat çok fazla detay paylaşmamalısınız. Özet kısmında kişisel markanızı yansıtmazsanız profilinizin asla %100 etkili bir profil olmayacağını unutmayın.
Video kullanarak dikkat çekin.
LinkedIn’de farklılaşmanın ve dikkat çekmenin en kolay yollarından biri de profilinizi çeşitlendirerek zengin bir multimedia dünyası sunmaktadır. Yaratıcı bir endüstride mi çalışıyorsunuz? Özet kısmına bir YouTube videosu eklemeye ne dersiniz? Bunu YouTube’da ekli video’unuzun URL’sini profilinizdeki ‘Link to Media’ bölümüne ekleyerek kolaylıkla yapabilirsiniz. Ayrıca bu kısma bilgisayarınızda kayıtlı kendi dosyalarınızı (pdf, ppt vb.) ekleyebileceğinizi de unutmayın.
4. İş Deneyimleri
LinkedIn CV’nizin online versiyonu değildir.
Sizce LinkedIn CV eklemek üzere oluşturulmuş bir online veritabanı mı? Hala 2009’da olmadığımızı düşünürsek hayır çünkü LinkedIn artık iş arayanların ve işe alım uzmanlarının aktif olarak kullandığı bir yer olmaktan daha fazlası. Şimdi LinkedIn üzerinde CV’nizden değil, başarılarınızdan nasıl bahsedebileceğinizi detaylandıralım.
Deneyimleriniz sekmesi özet kısmı gibi kurumsal markanızdan küçük izler taşımalıdır. Bu bölümde organizasyonunuz ve dapartmanınızla ilgili kısa bilgiler paylaşmalısınız. Sonrasında tabii ki kişisel markanızı yansıtmalı ve üstlendiğiniz rolün detaylarını açıklamalısınız. Bu kısımda gündelik olararak neler yapıyorsunuz, insanlar neden ve ne zaman sizinle iletişime geçmeli, ya da ulaşmaları gereken insan siz değilseniz kim olmalı gibi detaylara yer verebilirsiniz. Başarılarınızla ilgili net rakamlar paylaşamıyorsanız bile yüzdelik olarak ifade edebilirsiniz fakat bunu yaparken organizasyonunuz hakkında gizli bilgi paylaşmadığınızdan emin olun. Son olarak bu kısımda profesyonel anlamda ne yapmak istemediğinizi paylaşmak da doğru olacaktır çünkü bu sayede hedeflerinize daha uygun fırsatların size gelmesini sağlayabilirsiniz.
Geçmiş deneyimlerinizi güçlendirin.
Peki geçmiş bir iş deneyiminizle alakalı olarak nelerden bahsetmelisiniz? Öncelikle rolünüzü kısaca tanımlayın, neden bu rolü kabul ettiğinizi ve bu rol sayesinde neler kazandığınızı detaylandırın. Rakam ve veri paylaşma izniniz varsa, yine bu bölümde kullanabilirsiniz. İlgili organizasyonda çalışmanın önemini detaylandırırken rolle ilgili anahtar kelimeleri kullandığınızdan emin olun. Unvanınızın diğer varyasyonlarını da kullanmak sizin için faydalı olacaktır. Örneğin Proje Müdürü görevini üstlendiyseniz içerikte PM şeklinde belirtebilirsiniz. Bunların dışında okuyucuları ilgili linklere ve websitelere de yönlendirebilirsiniz. Bu detayları tüm eski görevleriniz için uygulayın fakat en yoğun ilgiyi en güncel deneyimlere verdiğinizden emin olun.
Zengin medya kullanarak deneyimlerinizi parlatın.
Tecrübelerinizle parlamak ve dikkat çekmek istiyorsanız profilinizde ‘zengin medya’ kullanarak öne çıkmak doğru bir stratejidir. İşte tam olarak bunu yaparak insanların profilinizde daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz çünkü çoğu insanın okumayı sevmediğini, ya da okumak için yeterli zamanı olmadığını biliyoruz. Bu yüzden benzer profiller kıyaslandığında zengin medya içerenler doğal olarak daha çok dikkat çekecektir. Slideshare bu medyaları eklemek için en kullanışlı araçlardan bir tanesidir. Yüklediğiniz slaytların URL’sini kolayca profilinize ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde Powerpoint dosyaları, websitesi ve YouTube linkleri de zengin medya olarak profile sabitlenebilir fakat profilinize ekleyeceğiniz tüm linklerin public URL olması gerektiğini unutmayın.
5. Kendi markanızı yaratın.
Onur & Başarı bölümünü kullanın.
LinkedIn profilinizin amacı ne kadar eşsiz ve özel bir insan olduğunuzu ortaya çıkarmaktır ve platform tam olarak bunu yansıtabilmeniz için Onur & Başarı adı altında stratejik bir sekme sunmaktadır. Bu bölüme eklemek üzere özellikle alanınızla alakalı başarıları listemelisiniz. Eğer ekleyebileceğiniz herhangi bir başarı veya onur yoksa bu bölümü boş bırakmak doğru bir tercih olacaktır. Patentleriniz varsa LinkedIn’in patent eklemek için ayrı bir seçenek sunduğunu unutmayın. Sertifikalarınızı da tam isimleriyle birlikte ekleyerek inceleyenlere net bir şekilde aktarın. Bu sertifikaların profilinizde bulunması sizinle benzer profillere kıyasla daha fazla öne çıkmanızı sağlayacaktır.
Parçası olduğunuz projeleri ekleyin.
LinkedIn’e gerçekleştirdiğiniz projeleri eklemek ilgi çekmenizi sağlayacak başka bir yoldur. Projelerinize ilgi çeken isimler verin ve diğer takım üyelerini belirttiğinizden emin olun. Ortak projeler ilgili kişilerin profilinde de gözükeceği için bu şekilde profilinizin görüntülenme sayısını organik olarak artırabilir ve gerçek bir takım oyuncusu olduğunuzu yansıtabilirsiniz.
LinkedIn’de içerik yayınlayın.
LinkedIn içerik yayınlamak için en uygun platformların başında gelmektedir. Platform üzerinde alanınızdan kişilerin ne okuduğunu takip edebilir, LinkedIn ‘influencer’larının içeriklerinden faydalanabilir ve endüstriniz hakkında en güncel haberlere ulaşabilirsiniz fakat nihai amacınız yayınladığınız içeriklerle kişisel markanızı yaratmak olmalıdır. Özellikle özgün makale yayınlamak bu amaca ulaşmak için en güçlü yollardan biridir. Anasayfa üzerinden makale yayınlama kısmına kolayca ulaşabilir, makaleleri ilgi çekici arka plan ve başlıklarla yayınlayabilirsiniz. Düzenli paylaşım yaptıkça bağlantı isteklerinin artmasının yanı sıra, insanların sizi takip etmeye başladığını da farkedeceksiniz. LinkedIn makalelerinize yönelik görüntülenme, beğeni vb. birçok analiz sunmaktadır.
Başarılı bir makale yazabilmek için;
- Alanınızla ilgili içerikler yazın.
- İçeriği konuşma diliyle aktarın.
- Dikkat çekici başlıklar seçin.
- Rakamlar, örnekler ve linkler kullanın.
- 300-500 kelime aralığına dikkat edin.
- Salı ve pazar günleri yayınlamaya özen gösterin.
- Haftalık ve düzenli olarak paylaşımlar yapın.
Ayrıca her içerik yayınladığınızda bir durum güncellemesiyle birlikte ağınızı haberdar edin. Uygun olduğunu düşünüyorsanız bu içerikleri diğer sosyal medya kanallarından da paylaşabilirsiniz. Makaleniz çok sayıda yorum ve görüntülenme alırsa LinkedIn algoritması sizi otomatik olarak öne çıkaracaktır.
İpuçları ve tavsiyelerle LinkedIn topluluğunuza değer katın.
Paylaşmak önemsediğinizin göstergesidir ve bilgilerinizi paylaşmak da sizin için kazanım anlamına gelir. Eğer insanlara sorularında yardımcı olup karşılığında bir şey istemezseniz, samimi tavrınız karşılık bulacak ve bu kişilerin sizinle ilgili paylaşım ve etkileşim yaratmasına sebep olacaktır. Bunun için herhangi bir konuda kitap yayınlamış olmanıza gerek yok, küçük de olsa verebileceğiniz bir tavsiye düşünün ve ağınızla paylaşın.
6.Yetenek ve Tavsiyeler
Onay almak istediğiniz yetenekleri belirleyin.
LinkedIn üzerinde yeteneklerinize dair başkalarından onay almak önemlidir fakat doğru yeteneklerinizin onay aldığından emin olmalısınız. Örneğin bir bilim adamı değilseniz virüsler yeteneğinin onay alması sizin için önemli değildir. Onay almanız gereken yetenekler kişisel markanıza hizmet etmelidir. Platform üzerinde anahtar kelimeler aratıldığı için yetenek eklerken LinkedIn’in sunduğu önerileri baz alın ve bu yetenekleri sistemin önerdiği şekilde ekleyin. Sistemin içermediği yetenekleri manuel olarak da ekleyebilirsiniz. Yetenekler kısmındaki kalem işaretine tıklayarak yeteneklerinizin sırasını değiştirebilir ya da yetenekleri silebilirsiniz. Doğru yeteneklerin onay alması için organizyonunuza ve çalışma alanınıza en uygun yetenekleri belirleyin ve üst sıraya konumlandırın.
LinkedIn’de tavsiye almanın önemi.
LinkedIn profilinize yönelik tavsiyeler almalısınız. Neden mi? Nasıl Amazon’dan bir kitap alırken yorumları okuyorsak, profilinizi inceleyenler de size ulaşmadan tavsiyelerinize bakmak isteyecektir. Bu tavsiyelerin gerçek yetkinliklerinizi öne çıkaran tavsiyeler olmasına dikkat edin. 5-7 aralığında tavsiye almak idealdir çünkü ziyaretçiler profilinizdeki her şeyi okumayacağı için çok fazla tavsiye almanıza gerek yoktur. Tavsiye almak istiyorsanız önce ilgili kişilere tavsiye verin ve sonrasında kendiniz için isteyin. Tavsiye alırken tam olarak ne ile ilgili tavsiye almak istediğinizi isteğinizde belirtebilirsiniz. Bu kişiler sizin 1. derece bağlantınız olmalıdır. İsteklerinizi ufak bir mesajla kişiselleştirin. İstek yolladıktan belirli bir süre sonra hatırlatma yapın ama asla çok ısrarcı olmayın! Tavsiye geldiğinde kontrol edebilir ve sizin için uygunsa profilinize ekleyebilirsiniz.
7. Eğitim
Eğitim geçmişinizi belirtmeyi ihmal etmeyin.
İnsanların çoğu profillerinde eğitim geçmişine yer vermez ama bu platform üzerinde eklenebilecek en önemli detayların başında gelir. Eğitim bilginizi eklemek için ilgili sekmeye gidin ve okul ismini yazın. Listede gözükmüyorsa okulunuz isim değiştirmiş olabilir, ya da platform üzerinde o okulu ekleyen ilk kişi siz olabilirsiniz. Sonrasında eğitim derecenizi, yıl aralığını ve bölüm ismini belirtin. Okul bazında parçası olduğunuz kulüpler ve organizasyonlar varsa yine bu sekmede belirtebilir ve açıklama kısmında bitirme tezi, mezuniyet derecesi vb. bilgilere yer verebilirsiniz.
Sertifika ve eğitimlerinizi ekleyin.
Profilinize LinkedIn’deki hedef kitlenizi göz önünde bulundurarak stratejik eğitimler ve sertifikalar eklemelisiniz. Çalışma alanızla ilgili aldığınız eğitimleri düzenli olarak profilinize ekleyin ve bu eğitimleriniz sonucunda sertifika aldıysanız muhakkak sertifika sekmesinde belirtmeye özen gösterin.
Ayrıca, LinkedIn test sonuçlarınızı belirtmek için de bir alan sunmaktadır. IELTS, TOEFL gibi sınav sonuçlarını bu kısımda belirtebilir ve sürekli öğrenmeye ve kendini geliştirmeye çalışan bir kişi olduğunuz imajını çizebilirsiniz.
8. Kişiliğinizi yansıtın.
LinkedIn profilinize kişisel dokunuşlar ekleyin.
Profesyonel markanıza hizmet eden kişisel dokunuşlar ilgi çekmenizi sağlayacaktır. Bu dokunuşlara özet, başlık, deneyim de dahil olmak üzere her kısımda yer verebilirsiniz. Kişisel dokunuşa sahip olmayan çok sayıda profilin mevcut olduğunu düşünürsek, fark yaratmak için harekete geçin.
Gönüllü çalışmalarla etkileşimi arttırın.
Bir LinkedIn anketine göre iş verenlerin %41’i gönüllü çalışmaları en az profesyonel iş deneyimleri kadar önemli buluyor. İşte bu yüzden bu çalışmalara profilinizde yer vermek hem duyarlı bir insan olduğunuzu gösterir, hem de size ağ geliştirme ve etkileşim yaratma imkanı sunar.
9. Dikkat çekmek için ekstra öneriler
Profilinizdeki anahtar kelime sayısını artırın.
Anahtar kelimeler sizi bulmak isteyen hedef kitlenin arattığı kelimelerdir ve bu kelimelerin belirlenmesi için detaylı olarak düşünmeli ve ayrıntılı bir çalışma yapmalısınız. Çoğu kişi bu yetenekleri belirlerken kendi perspektifinden bakar ama bu doğru bir strateji değildir. Örneğin Senior bir Proje Müdürü bunu belirtirken Sr, Snr, Sr. ifadelerinden birini kullanır fakat bulunma şansınızı artırmak için tüm bu varyasyonların bir şekilde profilde yer alması gereklidir. Bu yüzden hangi anahtar kelimelere hangi alternatiflerle birlikte profilinizde yer vereceğinizi dikkatli olarak düşünmelisiniz.
Kariyerinize fayda sağlayacak liderleri ve ilham veren kişileri takibe alın.
‘LinkedIn Influencer’ kavramını duymuş muydunuz? LinkedIn herkes için bir influencer olma imkanı sunarken var olan influencer’ları da takip etme olanağı sağlamaktadır. Size ilham veren kişileri belirleyin ve takibe alın. Bunu yapmak için kişilerin profiline giderek üç nokta işaretine tıklayın ve takip et seçeneğine tıklayın.
Gizlilik ayarlarını kullanarak görünürlüğünüzü kontrol edin.
LinkedIn ayarlar bölümünde 3 temel ayar başlığı bulunmaktadır; hesap, gizlilik ve iletişim. Hesap sekmesi e-mail, telefon numarası gibi kişisel detayları içerir. Gizlilik ise özellikle görünürlük açısından kritik bir ayara ev sahipliği yapmaktadır. Bu kısımdaki ilk ayar olan ‘public profil’ sekmesi profil görünürlüğünüz açısından en çok önem arz eden bölümdür. Bu yüzden bu kısımdaki tüm işaret kutularının işaretlenmiş şekilde bırakıldığından emin olmalısınız. Ayrıca Profil Görüntüleme Seçeneği bölümünden İsim ve Soy İsim olarak görünür olma seçeneğini seçmek online görünürlüğünüz için oldukça önemlidir. Çünkü profilinizi görüntülediğiniz insanlar kim olduğunuz merak ederek sizin profilinize bakma eğilimi göstermektedir. Bunların yanı sıra İletişim bölümünde kimin size bağlantı isteği iletebileceğini ve mesaj gönderebileceğini de seçebilirsiniz. Bunun gibi daha birçok detay için hemen ayarlar kısmını inceleyin.
Mobil uygulamaya yönelik bazı küçük öneriler.
- Profesyonel bir ortamda yeni tanıştığınız birini uygulamada arattığınızda bu aktivite arama geçmişinde kayıt altına alındığı için sonrasında bu ismi hatırlamak zorunda olmadığınızı biliyor muydunuz?
- Bağlantı isteklerinize kişisel mesaj ekleyebilirsiniz. Açtığınız profildeki üç nokta işaretine tıklayın ve kişiselleştirilmiş bağlantı seçeneği tıklayarak mesajınızı oluşturun.
- LinkedIn profilinize kopyaladığınız özel karakterleri, ikonları veya emojileri ekleyerek profilinizi renklendirebilirsiniz.
Hemen bir aksiyon planı yaratın.
Tüm bu önerileri dikkate alarak profilinizi güncellemeye başlayabilirsiniz ama bu önerilerin ötesinde LinkedIn üzerinde hala yapılabilecek çok fazla şey olduğunu bilmelisiniz. LinkedIn Learning web sitesinde Exercise File bölümüne giderek Action Plan dosyasına tıklayın ve profilinizi güçlendirecek bir aksiyon planı taslağına ulaşın. Bu taslağı LinkedIn stratejiniz için kaynak olarak kullanabilirsiniz.
Son olarak dikkat edelim! Profil güncellemelerini ağınızla paylaşmak istiyor musunuz?
Son olarak önemli ayarlardan bir tanesi de profil güncellemelerinin görünürlüğüdür. Profilinize yeni bir şey eklediğinizde (eğitim, iş deneyimi vb.) alt kısımda bu değişikliği bağlantılarla paylaşma ayarını göreceksiniz. Bu değişikliklerin farkedilmesini istemiyorsanız bu ayarı kapatmalısınız fakat özellikle duyulmasını istediğiniz bir ekleme yaptıysanız ayarı açık olarak işaretleyerek ağınızı haberdar edebilirsiniz.