LinkedIn’de ağınızı genişletmenin çok önemli olduğunu her fırsatta dile getirmeye çalışıyoruz. Bu platformda oluşturacağınız geniş bir ağ ana sayfanızda göreceğiniz içerikleri artırmanın yanı sıra fikirlerinizi duyurabileceğiniz daha fazla insan anlamına gelir.
Peki LinkedIn’deki networkümüz için önemli olan tek kriter bağlantılarımızın sayısı mıdır? Elbette hayır.
Network oluştururken bazen platformdaki asıl amacını unutan ve sadece bağlantı sayısına odaklanan profesyoneller olduğunu görüyoruz. Bu konuya açıklık getirmek için bu sefer yapmanız gerekenlere değil yapmamanız gerekenlere odaklanmaya karar verdik. Yani LinkedIn’de bağlantı isteğini kabul etmeniz gereken kişilerden değil etmemeniz gereken kişilerden bahsedeceğiz.
1. Gizemli Profiller
LinkedIn bize bir fotoğrafa sahip olmanın profil görüntülenme sayımızı 14 kat artırdığını söylüyor. Bu bilgiden profil fotoğrafının ne kadar etkili olduğunu net bir şekilde anlayabiliyoruz.
Profil fotoğrafı olmayan kişiler için siz de şunları düşünüyorsunuzdur diye tahmin ediyoruz; “Bu gerçek bir kişi mi?”, “Beni dolandırmaya çalışacak olabilir mi?”
İşte fotoğrafı olmayan ve size güven vermeyen bu gizemli kişileri kabul etmek zorunda değilsiniz.
2. Şirket Gibi Gözüken Kişi Profilleri
Bazı kişiler bir şirket sayfası gibi profil oluşturup, profil fotoğraflarına da şirketlerinin logolarını koyuyorlar. Bu kişiler genelde kişisel markalarını oluşturmak veya kişilerle ilişki kurmak istemeyen, sadece şirketini tanıtmak ve satış yapmak isteyen kişiler oluyor. Bu kişileri de ağınıza katmamanızı tavsiye ederiz.
3. Önemli Bilgileri Eksik Profiller
Yine bize gerçek olmayan bir kişi imajı veren bu profillerle de zaman zaman karşılaşıyoruz. Hiçbir deneyim veya eğitim gibi önemli bilgisi dolu olmayan bu kişilerin profesyonel hayatta kim olduğu, neyi temsil ettiği, sizi ne için eklemiş olabileceğine dair herhangi bir işaret göremediğiniz bu kişilerin bağlantı isteklerini de kabul etmek zorunda değilsiniz.
4. Satış Niyetini Çok Fazla Belli Eden Profiller
Elbette LinkedIn satış amaçları için de kullanılan ve oldukça da etkin getiriler sağlayan bir platform. Fakat LinkedIn’de ancak sosyal satış ile satış hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Yani kişilerle ilişki geliştirerek, sabırlı olarak, uzun vadeli satış hedeflerinize odaklanarak…
Bazı profiller var ki platformdaki ilişkilere hiçbir emek harcamadan bir an önce satış yapmak istiyorlar. Bu kişilerin profillerindeki tüm bilgiler ve paylaşımları; sattığı ürünler, hizmetler veya şirketiyle ilgili oluyor. Hatta başlıkları açık bir şekilde satış amaçlı olabiliyor. Örneğin; “Gelirinizi 3 Ay İçinde 2’ye Katlayacağım” veya “Uyurken Bile Para Kazanmanın Yeni Bir Yolunu Mu Arıyorsunuz” gibi ifadelerle karşılaşabilirsiniz.
Maalesef bu profiller de gerçek bir insandan çok bilgilendirici bir reklam metni gibi gözüküyor.
LinkedIn’deki networkünüz, amaçlarınıza uygun olarak karşılıklı değer katabileceğiniz, vizyonunuzu genişletecek kişilerden oluşmazsa maalesef bu platformdan ne zevk alabilir ne de amaçlarınıza ulaşabilirsiniz.
Doğru bir network oluşturmak için ipuçlarını içeren ‘LinkedIn Kişisel Marka Yönetimi’ eğitimimiz ile ilgili bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.