Potansiyel müşterilerinizi, şirketinize iş başvurusu yapacak adayları, ortaklık veya iş birliği yapacağınız kişileri henüz tanımadan ve iletişime geçmeden etkilemenin yolu sağlam bir kurumsal imajdan geçiyor. Hatta daha da iddialı bir ifadeyle kurumsal markanız, bu kişilerle gelecekte bir iş ilişkisi oluşturup oluşturamayacağınıza karar veriyor diyebiliriz.
Bu sebeple markanızın kurumsal imajının, düşündüğünüzden çok daha büyük etkileri var.
Peki kurumsal imaj nasıl yönetilir? LinkedIn bunun neresinde yer alıyor?
Günümüzde sosyal medya kullanıcılarının sayısı 4 milyara yaklaşırken tabi ki pazarlamanın odağı da büyük ölçüde sosyal medya platformlarına kaydı. Dünyanın en büyük profesyonel sosyal medya platformu LinkedIn’in diğerlerinin içinde yeri çok ayrı elbette. Çünkü markalar da dahil olmak üzere herkes burada profesyonel bir amaç uğruna bulunuyor.
Pazarlama sadece platform olarak değil teknik olarak da oldukça değişti biliyorsunuz. Artık markalar direkt satış amacıyla ürettiği içeriklerdense, kitlesi için değer yaratıp markaya karşı derin bağlar oluşturmak amacıyla içerik üretiyor. Buna da içerik pazarlaması deniyor.
İşte bu noktada, içerik pazarlamasının LinkedIn’de nasıl yapılabileceğini konuşabiliriz.
LinkedIn markalara içerik pazarlama stratejilerini yönetmeleri için ücretli-ücretsiz birçok araç sunuyor. Bunların 7 tanesine detaylı değinelim ve markanız için en etkin olabilecekleri keşfedelim.
Şirket Sayfası
LinkedIn’de şirketiniz için oluşturacağınız şirket sayfası ile mevcut müşterilerinizin bağlılığını arttırıp, potansiyel müşterilerinizi yakalayabilirsiniz.
Şirket sayfanıza günde 1 saat veya haftada en az 4 saat zaman ayırmaya çalışın. Çünkü şirket sayfaları LinkedIn’de ücretsiz olarak kurumsal imajınızı oluşturabileceğiniz en önemli yerlerden birisi. Burada şirketinizden haberler yayınlayabilir, webinarlarınızın duyurularını yapabilir, şirket kültürünüzü yansıtan görsel paylaşımlar yapabilirsiniz. Ayrıca sektörünüzden önemli gelişmeleri yayınlayıp kitlenizin profesyonel ilgilerine hitap edebilirsiniz. Böylece içerik pazarlamasının en önemli konularından olan ‘değer yaratma’yı da başarmış olursunuz.
Yaptığınız paylaşımların etkilerini ölçmeyi asla unutmayın. Sayfa analizleriniz, paylaşımlarınızın ne kadar etkili olduğunu görmek için size çok değerli veriler sunuyor. Bunları düzenli olarak takip edip pazarlama stratejinize yön vermelisiniz.
Slideshare
Slideshare aklınıza gelebilecek birçok konuda doküman ve sunumun paylaşıldığı LinkedIn’in bir paylaşım platformu aracı. Ayda 70 milyon kişi tarafından ziyaret edilip, 400.000 kadar sunum ekleniyor. Bu kadar veri içermesi sebebiyle, Google aramalarındaki bulunurluğunuza önemli bir etkisi var.
Buraya da haftada 2 saat kadar zaman ayırmanızı öneririz. Şirketinizin sunumlarını, webinar kayıtlarını, videolarını ve çeşitli infografiklerini ekleyebilirsiniz. Her hafta yeni bir içerik eklemeniz iyi olacaktır.
Gruplar
LinkedIn grupları profesyonelleri bir arada bulabileceğiniz önemli platformlardandır. İlgili gruplara muhakkak katılın ve kurumsal markanızı inşa etmek için kullanın. Hatta faaliyet gösterdiğiniz sektör ile ilgili siz de bir grup kurabilirsiniz.
Günde 20 dk veya haftada 2 saatinizi gruplarınıza ayırın. Profesyonellerin konuştuğu konular ile ilgili yorumlarınızı iletin. Diğer üyelere sorular sorup etkileşiminizi arttırın. Fikir isteyin ve bilgi sağlayın. Böylece markanızın bağlantınız olmamasına rağmen önemli bir kitleye ulaşmasını sağlayacaksınız.
Gruplardaki paylaşımlarınıza istinaden önemli bir hatırlatma: İçerik pazarlaması yaptığınızı unutmadan, herhangi bir ürün veya hizmetinizin direkt olarak reklamını yapmayın. Sizin amacınız sektörde bir düşünce lideri olarak konumlanıp markanızı dolaylı olarak tanıtmak ve bağlılık oluşturmak. Bu bakış açısı size zaten birçok satışı da beraberinde getirecektir.
Yayımlar
Birçok büyük markanın artık bir bloğu var ve belirli aralıklarla sektör ve uzmanlıkları ile ilgili içerik paylaşımı yapıyorlar. LinkedIn’de bunu blog yazıları ile siz de yapmalı ve sektördeki uzmanlığınızı kanıtlamalısınız.
Blog konusu birçok kişinin gözünde büyüyen ve genelde ertelenip üstü kapatılan bir konu. Peki şöyle bir bilgi versek ilginizi çeker mi? LinkedIn’de paylaşılan yayımların %45’ini şirketlerin yöneticileri, genel müdürleri ve CEO’ları okuyor. Özellikle B2B alanında faaliyet gösteriyorsanız bu sizin için önemli bir bilgi olmalı. Haftada 1 saatinizi buna ayırın ve tutkunuzla ilgili bir yazı yazın. Yazılarınızda web sitenize link vererek sitenizin trafiğini de arttırabilirsiniz.
Sponsorlu İçerik
Bu ve bundan sonraki araçlar LinkedIn’in ücretli olarak sunduğu araçlar.
Sizin de ana sayfanızda karşınıza çıkıyordur. Takip etmemenize rağmen önünüze çıkan şirket reklamları. Bu reklamlar şirketlere takipçileri olmayan hedef kişilere de ulaşmak konusunda avantaj sağlıyor.
Burada kampanyanızı kitlenizin ilgisini çekecek şekilde oluşturmak ve doğru kitleyi seçmek önemli. Bununla ilgili inceleyebileceğimiz çok fazla alan var fakat kısaca bu reklamları 150 karakterin üzerinde tutmamanızı öneririz. Ve oluşturduğunuz reklamların sonuçlarını 3 hafta kadar izleyip ulaştığınız verilere göre gerekirse reklamı farklılaştırmak önemli.
Sponsorlu Inmail
Sponsorlu Inmailler de LinkedIn’in ücretli olarak sunduğu pazarlama araçlarından biri.
Şirket olarak Inmail göndereceğiniz kişileri özenle seçmelisiniz. Markanız için en önemli olan kişileri belirleyip kişiselleştirilmiş bir mesaj oluşturmak önemli. Belirlediğiniz kişilere markanızın önemli kampanyalarını, etkinlik davetlerini, demo programınızı, e-kitaplarınızı Inmail ile gönderebilirsiniz. Mesajınızın içinde kişinin adını mutlaka geçirin. Bu mesajınızı daha kişisel kılacaktır. Ayrıca mesajınıza link ekleyerek yönlendirmek istediğiniz yer için tıklanma sayınızı arttırabilirsiniz. Son olarak mesajınızda muhakkak ‘hemen üye ol’, ‘şimdi kaydol’ gibi harekete geçirici bir ifade kullanın.
Metin Reklamları
Metin reklamları yine LinkedIn’in ücretli olarak sunduğu ve ana sayfanızın sağ kısmında göreceğiniz sponsorlu içeriklere kıyasla daha az yer kaplayan küçük reklamlardır.
Bu reklamlara da harekete geçirici bir ibare eklemek önemli. Yine sponsorlu reklamlarda değindiğimiz gibi belirli aralıklarla sonuçları analiz edip gerekirse değişiklikler yapmak gerekiyor.
Metin reklamlarında gözükecek resim küçük olduğu için piksel olarak 50×50 oranı kalite olarak en iyi görüntüyü verecektir.
Markanız için LinkedIn’de yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki… Biz bu blog ile oldukça sınırlı bir kısmına değinebildik.