Bir LinkedIn gönderinize dışardan bir link koyduğunuzda, bu içerik muhtemelen bağlantılarınızın ve takipçilerinizin çoğu tarafından görülmüyor çünkü LinkedIn algoritması dış platformlara giden linkleri pek sevmiyor. Neden mi? Çok basit! Bu linkler sizi platformdan uzaklaştırıyor ve LinkedIn’de ondan ayrılmanızı istemiyor, ama hemen kara kara düşünmeyin yapabileceğiniz bazı şeyler var. Haydi yakından bakalım.
Harici bağlantı tam olarak nedir?
Harici bağlantı aslında LinkedIn dışında bir yerde barındırılan içeriğe tıklayabileceğiniz her şeydir. Yani bir web sitesine veya bloga verilen linkler; uygulamalara, belgelere ve dosya indirmeye yönelik linkler, YouTube ve diğer kaynaklardan gelen gömülü videolar LinkedIn’in sevmediği harici bağlantılara örnektir.
Algoritma tarafından cezalandırılmadan LinkedIn’de bu tarz linkleri nasıl paylaşabilirim?
Bu kapsamda LinkedIn’de en yaygın eylem ilgili linki gönderi yerine yorum bölümüne yerleştirmek ama biz bunu pek önermiyoruz çünkü varsayılan algoritmik sıralama bağlantı içeren yorumu çok da üst sıralara taşımayabilir. Şöyle ki, bu gönderinin ne kadar popüler olduğuna bağlı. Orta derecede popüler olan bir içeriğin 20 yorum aldığını varsayarsak, bağlantı içeren yorum kolayca kalabalık arasında kaybolacaktır. Peki gönderinizin erişimini olumsuz etkilemeden LinkedIn içeriklerinizde bağlantıları paylaşmanın en iyi yolu nedir?
✔️ Gönderiyi normal olarak yazın, ancak paylaşmak istediğiniz harici bağlantıyı eklemeyin.
✔️ Yayına almak için Gönder’e tıklayın.
✔️ Gönderinin sağ üst köşesindeki üç nokta (…) menüsünden Gönderiyi düzenle’yi tıklayın.
✔️ Paylaşmak istediğiniz linki **ŞİMDİ gönderiye yapıştırın.
Bu yöntem neden işe yarıyor?
Tam olarak bilemiyoruz ama tahminimiz LinkedIn’in harici bağlantıya gönderinin ilk yayınladığı an dikkat ettiği yönünde. Yani sonradan dışa link eklendiğinde LinkedIn bildiğimiz kuralına uygun olarak gönderiyi sonradan cezalandırmıyor.
LinkedIn eklediğim linkleri kısaltıyor mu?
Evet. LinkedIn’in eklediğiniz bazı linkleri -linkler düzgün çalışsa da- otomatik olarak kısaltabildiğini farketmişsinizdir ve bu durum marka farkındalığı için olumsuz durumlar yaratabiliyor çünkü kendi alan adınızı link içinde gösteremiyorsunuz. Bu durumu Bitly adındaki bir servis sayesinde çözebilirsiniz. Bu servisi genel olarak custom URL kısaltma hizmeti olarak düşünebilirsiniz.
Peki LinkedIn’de hiç harici bağlantı paylaşmamak daha mı doğru?
LinkedIn’in amacı sizi platformda olabildiğince uzun süre tutmaktır, bu yüzden algoritma dış bağlantılardan tabiri caizse nefret ediyor. Bu durum dolayısıyla mağdur olmak istemiyorsanız, LinkedIn üzerinde içerik oluşturmaya çalışmanız gerekiyor. Örneğin, kullanıcıları web sitenizdeki en son blog yazınıza yönlendirmek yerine, o yazıdaki en önemli noktaları bir LinkedIn gönderisinde özetleyebilir, hatta burada paylaşmak için özel dokümanlar yaratabilirsiniz. Yine de harici link vermek durumunda kalıyorsak en doğrusu yukarıda bahsettiğimiz sonradan içeriğe linki ekleme metodunu kullanmak olacaktır.
Özetlemek gerekirse;
LinkedIn’de organik etkileşim istiyorsak dışa verdiğimiz her bir bağlantıyı ‘Kriptonit’ olarak düşüneceğiz ve yayınlama sonrası düzenleme (yani link ekleme) yöntemini kullanacağız.