Eğer aktif iş arayışındaysanız, LinkedIn bu arayışında size yardımcı olabilir. Tabi ki, LinkedIn’i kullanmak size iş bulma garantisi sağlamayacaktır. Fakat LinkedIn bu süreçte network oluşturmanıza ve profesyonel bağlantılar kurmanıza kesinlikle destek olacaktır.
Peki iş arayışınızda LinkedIn size nasıl fayda sağlayabilir? LinkedIn’i bu süreçte aktif bir şekilde kullanmak en az size sekiz şekilde yardım edebilir.
1. İşe alımdan sorumlu kişiler LinkedIn’i aktif bir şekide kullanıyor
Neredeyse her işe alımcı LinkedIn’in yetenekli adayları bulmak için doğru bir sosyal ağ olduğunun farkında. İşe alımcıların neredeyse büyük bir bölümü ellerinde açık pozisyonlar olduğunda LinkedIn’i yetenekli adaylar bulmak için kullanıyor.
LinkedIn kullanıcıları bakımından geniş bir havuz sağlayarak, işe alımcılara, insan kaynakları uzmanlarına her pozisyondan kullanıcılara ulaşma olanağı sağlıyor. İsterseniz yeni mezun olmuş ya da iki yıl deneyimi olan biri olun isterseniz C-level bir çalışan olun, aktif olarak iş arıyorsanız LinkedIn size birçok olanak sağlamaya hazır bir platform.
2. LinkedIn profiliniz öz geçmişinize benzese de aslında daha fazlasıdır
LinkedIn profilinizi düzenlerken birçok yönüyle öz geçmişinizdeki bölümlere benzeyen başlıklar fark edeceksiniz. LinkedIn’in bu şekilde düzenmesinin sebeplerinden birisi de işe alımda bu bölümlerin önem taşıyor olması. Bir işe alım uzmanı bir öz geçmişi nasıl incelerken belirli bölümleri görmek istiyorsa LinkedIn profilinize bakınca o bölümlere dikkat etmek istiyor.
LinkedIn üzerinde arama yapan işe alımcılar profilinizi sadece tüm bölümler doğru bir şekilde doldurulmuşsa ve içlerinde istediğiniz pozisyona dair anahtar kelimeler bulunuyorsa bulabilir. Öz geçmişiniz gibi bu bölümler incelenirken aranan pozisyona neler katabileceğiniz incelenir. Bu nedenle bir profil oluştururken doğru anahtar kelimeler kullanmaya özen göstermelisiniz.
Bu noktaya kadar arada çok fark görmemiş olabilirsiniz fakat emin olun temel kullanım şekilleri ile öz geçmişiniz ve LinkedIn profiliniz birbirinden ayrılmak durumundadır. Bazı kişiler öz geçmişlerini direkt kopyalayp LinkedIn profillerine yapıştırmayı tercih edebiliyorlar fakat bazı yönlerden uygun olsa da bazı yönlerden ikisini birbirinden ayırmaya dikkat etmek gerekli.
Öz geçmişiniz ve LinkedIn profiliniz arasındaki en temel fark; öz geçmişiniz belirli bir iş ilanına göndermek için oluşturulmuş bir dokümanken, LinkedIn profiliniz her daim işe alımcıların görüntülemesine ve potansiyel tekliflere açık bir sayfa. Ek olarak LinkedIn sayfanızdaki bölümleri doldurma biçiminiz ve paylaştığınız gönderiler size öz geçmişinizin aksine kendinizi daha samimi yansıtabileceğiniz bir ortam yaratıyor.
Profesyonel görünen bir profil fotoğrafı, çalıştığınız ya da çalışmak istediğiniz alanı yansıtan bir arka plan fotoğrafı, doğru anahtar kelimeler ile yazılmış bir “Başlık (Headline)” ile beraber kalan bölümleri de doğru bir şekilde doldurduğunuz takdirde işe alımcıların dikkatini çekmek için ilk adımı atmışsınız demektir.
3. Hedefinize yönelik hem nicel hem de nitel bakımdan zengin bir network oluşturun
Linkedin’de en fazla 30.000 bağlantıya kadar istediğiniz kişi ile bağlantı kurabilirsiniz. Fakat bu kişilerle etkileşim halinde değilseniz ve size profesyonel yaşamınızda o kişilerle bağlantı kurmanın bir katkısı yoksa bu kişilerle bağlantı kurmanızın anlamı nedir?
Bağlantı kurduğunuz kişilerin nitelikleri, kurduğunuz bağlantı sayısından daha büyük önem taşıyor!
Kafalardaki soru genelde “LinkedIn üzerinde kimlerle bağlantı kurmalıyım?” oluyor. Eğer bu platforma yeni adım attıysanız, doğru bir profil oluşturduktan sonra profesyonel anlamda tanışıklığınız olan kişileri ekleyerek network oluşturmaya başlayabilirsiniz. Devamında ise LinkedIn’i amacınıza yönelik bir araç olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, sektör değiştirmek niyetindeyseniz hedeflediğiniz sektördeki kişileri, o kişilerin çalıştığı firmalardaki insan kaynakları çalışanlarını eklemek isteyebilirsiniz.
İş ararken hedef belirlemek çok önemli. Çalışmak istediğiniz sektör, firma ve kişileri belirledikten ve o kişileri ekledikten sonra hem iş fırsatlarını yakından takip edebilir hem de sizi keşfetmeleri için bir ortam sağlayabilirsiniz.
Amacınız ne olursa olsun diğer sosyal ağlarda da olduğu gibi ortak zevklerinizin olduğu insanları ekleyerek bağlantı sayınızı artırabilirsiniz. Size faydalı olacağını düşündüğünüz içerikler paylaşan kişileri takip etmeniz kişisel gelişiminiz açısından da doğru bir seçim olacaktır.
4. Çalışmak isteyebileceğiniz şirketleri ve çalışanları LinkedIn üzerinden arayın
Yukarıda da bahsedildiği gibi iş arama sürecinde amaç belirlemek çok önemli. Çalışmak istediğiniz şirketlerin bir listesini çıkararak LinkedIn’i amacınıza yönelik kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu listeye 10-15 şirket ekleyerek başlayıp, ilgilendiğiniz şirketlerin LinkedIn sayfalarını takip edip şirketlerin LinkedIn sayfalarına göz gezdirebilirsiniz.
Yukarıdaki amaçla takip ettiğiniz şirketlerin üst düzey çalışanlarını, işe alımdan sorumlu çalışanlarını, özellikle insan kaynakları departmanındaki kişileri ekleyerek hem iş ilanlarını takip edebilir hem de şirket hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilirsiniz. Takip ettiğiniz şirkette çalışan kişilere ulaşmak için:
- Arama kısmına istediğiniz şirketin adını girip sayfasına girin.
- Şirket sayfasında sağ tarafta “LinkedIn‘deki ……. çalışanın tümünü gör” linkini göreceksiniz.
- Bu linke tıklayıp şirketin tüm çalışanlarına ulaşmanız mümkün.
- Yukarıdaki araçları kullanarak aramanıza filtre ekleyebilirsiniz. Bu şekilde örneğin; uluslararası bir şirketi inceliyorsanız, konum olarak sadece Türkiye’yi işaretleyip Türkiye’deki çalışanları listelemeniz mümkün.
- Devamında ilgili olduğunuz departmanda çalışan kişilerle, şirketin işe alımdan sorumlu pozisyonlarıyla bağlantı kurmaya başlayabilirsiniz.
İlgilendiğiniz şirkette çalışan kişilerle direkt çalışmak istediğiniz pozisyon üzerine iletişime geçmek yerine ilk olarak paylaşımlarına yorum yapıp daha etkili bir iletişim başlatabilirsiniz. Bu süreçte şirkette istediğiniz pozisyonun açık olduğunu fark ettiğinizde onlarla iletişime geçip pozisyon hakkında daha fazla bilgi alabilir, öz geçmişinizi ilgili kişilere ulaştırmalarını rica edebilirsiniz.
5. Bağlantılarınızla iletişim kurun
LinkedIn sadece insanları bağlantı olarak ekleyerek kullanacağınız bir platform değil. Networkünüzü oluşturmaya başladığınızda bağlantılarınızla iletişim halinde olmayı unutmamalısınız. Bağlantılarınızla gerektiğinde mesajlaşmalı, paylaşımlarına yorum yapmalı, en önemlisi ise çalıştığınız ya da çalışmak istediğiniz sektör ile ilgili bilgilendirici paylaşımlarda bulunmalısınız.
Kişisel markanızı paylaştığınız içeriklerle geliştirebilirsiniz. İlk başta paylaştığınız içerikler çok etkileşim almayabilir fakat zaman içersinde paylaşım yaptıkça ve ağınızı geliştirdikçe LinkedIn’in size sağladığı olanakları keşfedeceksiniz.
Sonuç olarak eğer bağlantılarınızla etkileşim halinde olmazsanız, sizi fark etmeleri söz konusu olmayabilir. Bağlantılarınızın ana sayfalarında yer almak için ve/veya dikkatlerini çekebilmek için paylaşımlarda bulunmalı, diğer paylaşımları da takip edip yorum yaparak aradan sıyrılmalısınız. Bu şekilde bağlantı kurduğunuz kişilerle bir aşinalık geliştirerek istediğiniz firmada açık pozisyon olduğunda hatırlanabilirsiniz.
6. Dünya çapında iş ilanı paylaşımında LinkedIn üçüncü sırada…şimdilik
Son zamanlarda yapılan anketlere göre LinkedIn dünya çapında en çok iş ilanı paylaşımı yapılan üçüncü platform. Bununla birlikte aktif iş arayan birinin LinkedIn’i iş ilanlarına ulaşmak için kullanmasının birçok yönden bu süreçte kişiye yardım sağlayacağı söylenebilir:
- Kullanıcı dostu yapısıyla LinkedIn’e üye olmak çok kolay. LinkedIn’in profil yapısı ve doldurmanız gereken başlıklar kolay bir şekilde her bir başlığın altına yazılması gereken bilgiyi anlatır biçimde düzenlenmiştir. Bu şekilde düzenlenmesinin nedenlerinden biri de işverenlere öz geçmişiniz ile beraber bu profili de yollayabilmeniz içindir.
- 2019 Nisan ayındaki verilere göre sadece Nisan ayında LinkedIn’de 20 milyonun üzerinde iş ilanı paylaşılmış.
- LinkedIn ek olarak her 8 saniyede bir, 1 kişinin LinkedIn üzerinden işe alındığı bilgisini yayınladı.
İş arama süreçlerinizde size yardımcı olacak hizmetlerimiz için recovercv.com adresimizi ziyaret edin.