LinkedIn profilinizdeki Özet (Hakkında) kısmı profilinizdeki en önemli alanlardan birisidir. Bu bölüm kendinizi dilediğinizce tanıtabilmek için size verilen bir fırsat aslında. İster müşterilere, ister işe alım uzmanlarına kendinizi tanıtmak ve onları etkileyebilmek için size sunulan bembeyaz bir sayfa!
Bundan daha iyi ne olabilir?
Bu yazımızda bu alana öğrenciler için değineceğiz ve örnek yazılar paylaşacağız.
Bu bölüm genelde ya boş bırakılıyor ya da sadece 1 cümle ile geçiştiriliyor. Sanırım bunların sebebi ne yazacağını bilmemekten kaynaklanıyor. Öğrenciler belki de profesyonel deneyimleri olmadığı için buraya yazacak bir şeyi olmadığı düşünüyor. Halbuki bu alan sizin deneyimlerinizi listelemeniz gereken alan değil. Çok daha fazlası!
Her üniversite öğrencisi mezuniyetleri ne kadar uzak olursa olsun şimdiden burayı doldurmayı öncelik olarak belirlemeli. İş hayatına atılınca er ya da geç yazacak bir şeyler bulurum diye düşünmeden, şimdiden bu alan için bir şeyler düşünmelisiniz.
LinkedIn özetinize bir şey yazmadan önce ‘bu bilgiyi vermem bana nasıl yardımcı?’ olur diye sormalısınız. Profil özetinizi okuyan kişiler ilgilendiğiniz, sizi teşvik eden, bundan sonra yapmak istedikleriniz ile ilgili bilgi edinmek ister. Pazarlamada buna ‘call to action’ yani ‘harekete geçirici mesaj’ denir.
Başarılarınız mı var? Bunları da belirtin. Hatta bu başarıları gerçek olaylar ve rakamlarla destekleyebilirseniz daha da iyi.
Özetinizde gereksiz mesajlara yer ayırmayın
Örneğin ‘Merhaba ben Hazal’ diye bir girişe gerek yok. Veya ‘Profilime hoş geldiniz’ gibi.
Cümleleri büyük harflerle yazmayın
SİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM? gibi tamamı büyük harfle yazılmış cümleler hiç hoş gözükmüyor. Büyük harf ile dikkat çekmektense içerik ile dikkat çekmek gerekiyor.
Taslağınızı önce Word’de yazın
Bunun sebebi LinkedIn’in yazım yanlışlarını göstermiyor oluşu. Önce Word’de yazarsanız yanlışlarınızı görebilirsiniz.
Kendinizi 3. Şahıs gibi anlatmayın
Kendinizden 3. Şahıs olarak bahsetmek biraz sahte gözüküyor. O yüzden ‘ben’ dilini kullanın. Fakat her cümlenizin başına ‘ben’ eklemektense cümleleri birleştirerek bu kelimenin sürekli tekrar etmesine engel olun.
İyi bir özet yazısı için yazar olmanıza gerek yok. Şimdi göreceğimiz örneklerin hiçbirisi edebi bir ödül aldığı için başarılı olan yazılar değil elbette. Ama hepsinin ortak noktası profili inceleyen kişi ile bariyerleri önemli derecede kaldırabilecek, kendisiyle ilgili bilgilendirmeyi iyi bir tanıtım ile başarabilmiş yazılar.
Şimdi örneklere bakalım;
– Austin, Teksas’ta büyüdükten sonra şu anda kendimi, başka bir kıtada, Oxford Üniversite’sinde yüksek lisans yaparken buldum. Burada Mülteci ve Çağdaş Çin Çalışmaları üzerine eğitim alırken aynı zamanda doğasına, tarihine ve insanlarına hayran oluyorum.
Aynı zamanda ‘Çin’deki mülteciler ve çevre sorunu’ hakkındaki tezimin üzerinde çalışıyorum.
Çalışmam ekonomik ve eğitim eşitsizliği, göçmen ve medeni haklar hukuku ve sürdürülebilir kalkınma ile ilgili konular etrafında şekilleniyor.
Ayrıca ABD-Çin ilişkileri konusunda tutkuluyum ve ‘China-USA Focus’ dergisi için çeşitli konular üzerine yazılar yazıyorum.
– 2019 yılında Princeton Üniversitesi Kamu ve Uluslararası İlişkiler üzerine aldığım eğitimimi tamamladım. Üniversite eğitim sırasında yoksulluk, eşitsizlik ve toplumsal hareketlilik konularına ilgim sebebiyle, seçtiğim ve üzerinde yoğunlaştığım dersler bu alanlar üzerine oldu. Aynı zamanda bu aralar ‘yerel ekonomik gelişme’ konusu ile ilgileniyorum ve bu alanda kaynakları takip ediyorum.
2018 yılında 2.500 öğrencinin başvuru yaptığı ve 32 öğrencinin seçildiği Rodos Bursu’nu almaya hak kazandım. Bu burs ile 2 yıl Oxford Üniversitesi’nde ‘Politika Değerlendirmesi’ üzerine lisansüstü eğitim alacağım.
– Küçük kardeşime ayakkabılarını nasıl bağlayacağımı öğrettiğimden beri öğretmen olmak istediğimi biliyordum. Bir çocuğun sadece birkaç dakika önce bilmediği bir şeyi öğrendikten sonraki yüz ifadesine bayılıyorum. Bu benim tutkum.
Lise öğretmenlerime okuldan sonra yardım ederken, UCLA’daki Öğretmen Merkezi’nde gönüllü olarak çalışırken ve 20 yıllık eğitimim sırasında sınıfta binlerce saat geçirdim. Özellikle küçük çocuklarla çalışmayı seviyorum, çünkü onların öğrenme yolculuklarındaki heyecanları beni çok mutlu ediyor.
Şimdi UCLA’daki son yılımı tamamladığım için, çocuk gelişimi ve öğrenme üzerine en iyi uygulamalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için çeşitli yüksek lisans programlarına başvuruyorum.
Öğrencilerine ilham veren ve harika hissetmelerini sağlayan bir ilkokul öğretmeni olmayı umuyorum!
– Northwestern Üniversitesi’nden MBA bölümünden yeni mezun oldum. 2019’da Connor Bursu alan 150 öğrenciden biri olarak, proje yönetim becerilerinin düşük performans gösteren işletmeler için ne kadar önemli olabileceğini biliyorum.
Wyndham Destinations ve Cisco Systems gibi büyük kurumlardaki staj deneyimim bana iş analisti becerileri kazandırmanın yanı sıra beni iş ahlakı ve felsefesi ile tanıştırdı.
Kendimi girişimci ruha sahip, geleceğin Proje Yöneticisi olarak görüyorum. Kariyerime İş Analisti olarak başlayıp Proje Yöneticisi olarak devam etmek istiyorum.