Rekabetin yoğun yaşandığı teknoloji pazarında ürünlerinizi pazarlamak için LinkedIn’i etkili bir şekilde kullanmanız satış oranlarınızı arttıracaktır. İyi planlanmış ve hedeflenmiş bir LinkedIn pazarlama stratejisi ile teknoloji ürünlerinizi potansiyel müşterilerinize ulaştırabilir ve hedeflediğiniz satış rakamlarına ulaşabilirsiniz.
Bunu sağlamak için LinkedIn’de kullanmanız gereken 3 taktiğe yakından bakalım:
- Marka bilinirliğinizi oluşturun ve kitlenizin güvenini kazanın.
Ürün veya hizmetinizi açıkça tanıtabileceğiniz ve güçlü bir marka olduğunuzu gösteren içerikler paylaşarak müşterileriniz ile iletişim halinde olmalısınız. Bunun sebebini Bilişsel Sinirbilimci ve Memzy’nin kurucusu olan Dr. Carmen Simon şu şekilde açıklıyor: “Görseller, müşterinin hafızasını etkiler ve hafızası da müşterilerin kararlarını etkileme potansiyeline sahiptir.” Fakat tüketicinin ürününüzü satın alma kararını, yalnızca güçlü bir marka bilinci oluşturma ve akılda kalıcı görseller kullanmak etkilemiyor. Bunun için takipçilerinizle aktif olarak etkileşim kurmanız ve her türlü yorumu yanıtlamanız gerekir. Bu sayede takipçilerinizde farkındalık ve güven oluşacaktır.
- Potansiyel müşterilerinizi oluşturmak için LinkedIn’i aktif kullanın.
Potansiyel müşteri oluşturma, satış hattınızı büyütmenin anahtarıdır. LinkedIn’in pazarlama ile ilgili verilere erişimi olduğu için, LinkedIn pazarlama stratejisiyle daha niş profesyonel segmentlere ulaşabilirsiniz. Ürününüzün kampanyasını başlatmaya hazır olduğunuzda, güçlü bir harekete geçirici mesaj kullanarak Lead Generation Formunuzu oluşturabilirsiniz. Takipçilerinizin verilerini sizinle paylaşmasını kolaylaştırmak için onlara, teknik incelemeler, e-Kitaplar, vaka çalışmaları, teklifler, testler gibi teşvikler verebilirsiniz. Kampanyanız piyasaya sürüldüğünde, potansiyel müşterilerinizi Campaign Manager’dan indirebilecek veya tercih ettiğiniz pazarlama otomasyonu veya CRM aracıyla entegre edebileceksiniz.
- Kendinizi bir düşünce lideri olarak konumlandırmak için insanlarla olan iletişiminizi yönetin.
LinkedIn’de kendinizi bir düşünce lideri olarak konumlandırmak için takipçilerinizle iletişim içinde kalın. Google’a göre, potansiyel müşteriler içeriklerle etkileşime giriyor. Bu nedenle, promosyon içeriğinden daha fazla düşünce liderliğine sahip bir LinkedIn içerik stratejisine sahip olmalısınız. Teknoloji sektöründeki düşünce liderlerini takip ederek işe başlayabilirsiniz. İçeriklerinizde ilham almak için Think With Google, Cyberwire, Tech Crunch ve diğer yayınlara, sayfalara göz atabilirsiniz. Podcast’lere ve YouTube videolarına da bakabilirsiniz. Şirketiniz ve ürünlerinizle doğru orantılı ilgi çekici içerikler paylaştıktan sonra sayfanızı takip ederek gelen yorumlara cevap verebilir ve takipçilerinizle iletişimi arttırarak ürünlerinizin daha fazla insan tarafından bilinmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Kaynak: Bluemelondesign